Om Kolmårdens Äppelmusteri

Vi gör must av din frukt sedan 2012. Då lämnade vi, två sjökaptener, havet bakom oss för att ta tillvara på all den frukt som naturen ger oss varje år. Du hittar oss i Kvarsebo där vi gör must av äpplen, päron och rabarber. 

Hej,

Vi, Britt-Marie och Lars, är Kolmårdens Äppelmusteri. Du hittar oss i Kvarsebo, 20 km öster om Kolmårdens djurpark.  

Vi vill ta tillvara på det som vår jord producerar till oss och startade därför vårt musteri 2012. Vi vill ge alla som har äppelträd chansen att musta sina äpplen.

Hos oss hittar du äppelmust, rabarberdricka och mycket annat gott. Vår äppelmust kommer från trädgårdar i närområdet. Vi mustar och köper äpplen, päron och rabarber från privatpersoner.

Välkommen du också!

Musteriets historia

Ibland är det tur att man inte vet vad som väntar runt hörnet. Hade någon sagt till oss att vi skulle ha ett äppelmusteri så hade vi nog svarat ”Visst, låter kul, men vi är ju sjökaptener bägge två”.

Det hela började med att vi såg hur många äpplen aldrig plockades, utan bara ruttnade bort. Vi hade själva inga egna äpplen. Som tur var hade många andra i vår närhet mycket äpplen att dela med sig av. Genom att fråga om vi fick plocka lite äpplen här och lite äpplen där fick vi ihop hela 200 kg!

Äppelmust med fantastisk smak

Vi lämnade in de äpplen vi plockat till ett musteri och blev alldeles tagna av processen. Och hur många det var som lämnade in sina äpplen och fick äppelmust tillbaka. När vi öppnade en box med vår egen äpplemust så smakade det fantastiskt. Vi ville ha mer. Och så började vi sakta men säkert att bygga upp vårt eget äppelmusteri.

Bästa årstiden

År 2012 byggde vi klart vårt äppelmusteri – ett rött hus där det står MUST på taket. Samma höst kom de första äpplena till oss. Det var en underbar känsla. Vi har nu lämnat havet bakom oss och blickar framåt med vårt äppelmusteri. Vi njuter av att vara hemma på fast mark alla årstider, men allra bäst är när ni kommer med era äpplen till oss.

Äpplen blir till must

Det är från privat personer, ja just du, som vi vill ha frukt. Vi sorterar och tar tillvara på den finaste frukten. Därefter tvättar, krossar och pressar vi musten ur äpplena. Sedan skummas musten och bottensatsen får vara kvar i tanken. Resten pastöriseras till 78-80 grader för att behålla så mycket nyttigheter som möjligt. Slutprodukten blir god äppelmust i bag-in-box.