Vi gör must av din frukt
Precis som de frukter som vi jobbar med så anpassar vi oss efter säsong. Mellan 1 maj och 1 september mustar vi rabarber. Mellan 1 augusti och 15 december gör vi äppelmust. Du lämnar in dina äpplen eller rabarber till oss och får tillbaka en bag-in-box med must på din frukt. Enklare blir det knappast.
Vi köper gärna äpplen, rabarber och bär om du har över. Vi betalar dig eller drar av pengarna på din must.
Så här funkar det
Samla ihop dina äpplen
50 kg äpplen motsvarar cirka 5 papperskassar fulla med äpplen. Det är den minsta mängden vi tar emot.
Boka tid för att lämna äpplen
Ring oss på 0730633609 eller boka tid här. En tid för inlämning av 50 kg äpplen är 30 minuter.
Kom och hämta din must
1–2 dagar efter du lämnat din äpplen kan du hämta din sprillans färska äppelmust.
Pris
3l äppelmust
- 3 liter pastöriserad äppelmust i bag-in-box gjord på dina äpplen.
5l äppelmust
- 5 liter pastöriserad äppelmust i bag-in-box gjord på dina äpplen.
Råmust
- Gjord på dina äpplen. Tag med dunk på 5, 10 eller 20 l. 10 l-dunkar finns att köpa för 25 kr/st. Ring för bokning.
3l rabarberdricka
- 3 liter rabarberdricka i bag-in-box. Du får 10 kr avdrag per kilo rabarber du lämnar in när du handlar våra varor.
3l rabarbersaft
- 3 liter rabarbersaft i bag-in-box. Du får 10 kr avdrag per kilo rabarber som du lämnar in när du handlar våra varor.
Vi köper din frukt
- Vi köper din frukt. Du får:
- 5 kr/ kilo rabarber
- 2 kr/ kilo äpplen
Vanliga frågor och svar om must
Hur mycket must blir det av mina äpplen?
Det blir 50% must av dina äpplen. 2 kilo äpplen ger 1 liter äppelmust.
Under pressningen separeras skal, kärnor och fruktkött.
Hur packar jag mina äpplen?
Packa äpplena i papperskassar, Ikea-kassar eller bananlådor. Packa ej mer än du kan lyfta själv.
När kan jag hämta min must?
Vanligtvis är din must klar för hämtning dagen efter inlämning, på eftermiddagen/ kvällen.
Vi skickar ett SMS när din must är klar för upphämtning om vi inte kommit överens om nått annat.
Pastöriseras musten?
Ja, vi pastöriserar varsamt vår must under 3–5 minuter i 78–80 grader. Detta gör att musten får längre hållbarhet samtidigt som fruktens smak och näringsämnen bevaras.
Om du inte vill ha pastöriserad must så kan du beställa råmust genom att ringa till oss.
Vilken typ av förpackning kommer musten i?
Du kan välja att få din must i en bag-in-box á 3 liter eller 5 liter.
Har du beställt råmust så tar du själv med dig plastdunkar att förvara musten i. Vi har även dunkar på 10 liter till försäljning om så önskas.
Köper Kolmårdens Äppelmusteri frukt av privatpersoner?
Ja, vi köper gärna de äpplen, rabarber och bär som du har över. Vi betalar dig eller drar av pengarna på din must.
Kan man göra must på alla äpplen?
I stort sätt kan man faktiskt det. Smaka på dina äpplen – smakar de gott så kommer musten att bli god.
Fallfrukt går bra, men plocka helst direkt från trädet. Är äpplena mjuka och övermogna så går dom inte att pressa. Det gör inget om äpplena har fläckar eller skorv på skalet – det ger inte smak till musten.
Vi vill inte ha rutten och möglig frukt.
Vi mustar inte fallfrukt som kommer från hagar där det gått betande djur. Detta då det kan finnas bakterier på frukten från djurens avföring.
Hur lång tid tar inlämning av äpplen?
Boka 1 tid (30 min) för 50 kg – 100 kg äpplen, 2 tider för 100 – 150 kg äpplen och 3 tider för 150– 200 kg äpplen.
1 tid = 50–100kg
2 tider = 100–150 kg
3 tider = 150–200 kg
Tror du att du har 90 kg äpplen så bokar du en tid. Misstänker du att du har 110 kg frukt så bokar du två tider.
När och hur betalar jag?
Du betalar när du hämtar din must. Vi accepterar kontanter och Swish.
Hur lång hållbarhet har musten?
Pastöriserad äppelmust på bag-in-box har en hållbarhet på minst ett år. Våra kunder säger att den håller upp mot två år. Musten mår bäst av att förvaras mörkt och svalt.
Öppnad bag-in-box bör förvaras kyld och håller då minst en månad. Det bästa är att titta, lukta och smaka för att se om musten fortfarande håller hög kvalitet.
Kan man musta sommarfrukt?
Ja, det kan man göra. Vi börjar att musta så fort ni bokar tid eller ringer för att säga att er sommarfrukt är redo.
Sommaräpplen är de äpplen som vi äter i augusti. De kommer först och har kort hållbarhet. Musten på sommaräpplen kan bli något syrligare än annan äppelmust.
Det är viktigt att plocka sommaräpplen direkt från trädet och komma med dom direkt till musteriet. De har nämligen en tendens att bli mjöliga snabbt. Då går det inte att musta dom. Ta en tugga – ”knakar” det och är saftig så går det bra att musta.
Två snabbtest för sommaräpplen:
- Är äpplet mjukt och inte knakar när du biter i det är det övermoget och mjöligt. Då går det inte att göra äppelmust.
- Kan du trycka in tummen när du håller i det då är det mjöligt. Då går det inte att göra äppelmust.
Några sommarsorter som har kort hållbarhet:
Alice, Stor Klar Astrakan, Vit Astrakan, Röd Astrakan, Hampus, PJ Bergius, Sparreholm, Silva, Sävstaholm, Södermanlandäpple och de vanligt förekommande Transparent Blanche. Det finns fler sorter med kort hållbarhet, ibland bara ett par veckor.
Måste jag komma på den tid jag bokat?
Nej, man kan komma och lämna frukt mellan klockan 12 – 20 den dag man bokat.
Det betyder också att tiderna man bokar inte nödvändigtvis behöver vara i följd.